Dieta w ostrym zapaleniu trzustki

Ostre zapalenie trzustki jest chorobą bardzo poważną, zagrażającą życiu człowieka i wymaga hospitalizacji. Najczęściej jest spowodowana urazami brzucha, zabiegami chirurgicznymi w jamie brzusznej, kamicą żółciową, zakażeniami substancjami toksycznymi oraz nadużywaniem alkoholu.

Dieta w ostrym zapaleniu trzustki - ogólne zalecenia żywieniowe

  • spożywamy wystarczającą ilość pożywienia (określoną na podstawie podstawowej przemiany materii i współczynnika aktywności fizycznej) – jest to podyktowane tym, że wielu pacjentów ma silnie wzmożoną przemianę materii, a co za tym idzie często jest niedożywionych. Następuje również niejednokrotnie ubytek masy ciała oraz odchudzenie i wychudzenie ciała. UWAGA ! Nie wprowadzamy od razu dużej ilości pożywienia, lecz robimy to stopniowo !!!
  • dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki – I tydzień choroby
    • często na okres 3-4 doby, w związku z powyższym, włącza się żywienie pozajelitowe,
    • w tym czasie z żołądka odciągane są również soki trawienne,
    • niejednokrotnie konieczne jest włączenie żywienia enteralnego np przez zgłębnik nosowo-jelitowy.
  • II tydzień choroby
    • rozpoczyna się powolne wprowadzanie żywienia doustnego (decyzję podejmuje lekarz w oparciu o stan ogólny pacjenta, jakość perystaltyki jelit i wyników krwi),
      • przez 1-2 dni – dieta kleikowa – w diecie tej powinny się znaleźć kleiki, sucharki – najlepiej rozmiękczone w herbacie (gorzkiej),
      • przez kolejne kilka dni – do końca tygodnia – wprowadza się do diety drobne modyfikacje – w niewielkich ilościach przeciery owocowe, przetarte kompoty, ziemniaki puree, marchewki puree, chudy twaróg, mleko do 1,5% tłuszczu, masło.
  • III tydzień choroby (drugi tydzień po opuszczeniu szpitala)
    • rozpoczyna się dietę łatwostrawną, węglowodanową, niskotłuszczową, ubogoresztkową o konsystencji płynno-papkowatej, a później papkowatej.
  • V tydzień choroby 
    • podnosimy kaloryczność diety o ok. 200 kcal (dokładna ilość uzależniona jest od wielu czynników stąd istotne jest ustalenie tej ilości z dietetykiem prowadzącym),
    • podnosimy nieznacznie spożycie białka i tłuszczu,
    • pozostajemy na diecie łatwostrawnej, niskotłuszczowej.
  • VII tydzień choroby
    • następuje kolejne podniesienie energiczności diety – znów najczęściej o ok 100-300 kcal (jak wyżej – decyzję powinien podjąć dietetyk),
    • kolejny wzrost spożycia białka i tłuszczu,
    • posiłki w stałej konsystencji,
    • 4-5 posiłków dziennie.

podsumowanie

  • w obu najczęstszych przypadkach chorób trzustki (ostre zapalenie trzustki i przewlekłe zapalenie trzustki) zaleca się bezwzględnie kontakt z dietetykiem w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
  • zażegnanie choroby wiąże się w tych przypadkach ściśle z odpowiednim żywieniem pohospitalizacyjnym i/lub pofarmakologicznym,
  • przestrzeganie odpowiedniego planu ma na celu ograniczyć / zażegnać pojawieniu się nawrotów choroby.

  • w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
  • zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.