
Dieta w chorobach metabolicznych
Choroby metaboliczne
Do najczęstszych chorób metabolicznych zalicza się:
- cukrzyca (opisana w innej części – szczegółowo o cukrzycy),
- otyłość
- wychudzenie
- dna moczanowa
- hiperlipidemie
Otyłość
- otyłość jest chorobą ogólnoustrojową
- identyfikacja otyłości może być różna – np wg BMI, wg wzoru Brocka, czy wg wzoru Lorenza,
- szacuje się, że ok. 95% osób otyłych mają zwiększoną masę ciała poprzez spożywanie zbyt dużej ilości pożywienia,
- przyczyn otyłości może być jednak znacznie więcej – znaczenie mają tu między innymi czynniki genetyczne, zaburzenia hormonalne i/lub neurologiczne, farmakoteria, czy mała aktywność fizyczna,
- może prowadzić do licznych następstw zdrowotnych: cukrzycy typu 2, zaburzeń czynnościowych serca, miażdżycy, chorób stawów, dny moczanowej, zaburzeń hormonalnych, czy kamicy pęcherzyka żółciowego
Otyłość - ogólne zalecenia dietetyczne
- nie stosujemy głodówek, bądź innych skrajnie restrykcyjnych energetycznie diet. Jedyne wskazanie do takich diet rzędu 800-1000 kcal jest identyfikacja u pacjenta otyłości III stopnia, a decyzją lekarza prowadzącego w porozumieniu z dietetykiem jest przygotowanie pacjenta do operacji bariatrycznej. Zbyt duża masa ciała w trakcie takiego zabiegu może być niebezpieczna dla życia pacjenta,
- głodówki mogą prowadzić do poza pewną redukcją tkanki tłuszczowej do zaniku mięśni szkieletowych, uszkodzenia mięśnia sercowego, nerek, wątroby, czy śledziony – w konsekwencji może dojść nawet do zgonu takiej osoby,
- najtrwalsze i najbardziej efektywne w dłuższym okresie czasu rezultaty dają diety, gdzie redukcja masy ciała przebiega powoli,
- w otyłości ubytek masy ciała powinien wynosić 0,5-1kg w ciągu tygodnia, czyli ok 2-4kg w skali miesiąca,
- w początkowym okresie redukcji może się jednak zdarzyć szybszy ubytek masy ciała (szczególnie gdy masa ciała pacjenta przed wprowadzeniem diety była zdecydowanie za duża),
- zakłada się, że najlepsze efekty daje dieta ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa, z ograniczeniem tłuszczu, (czasami również z ograniczeniem produktów węglowodanowych o wysokim indeksie glikemicznym),
- tłuszcze w takiej diecie ograniczamy ok 20% całkowitej energii naszego organizmu (w niektórych przypadkach do 25%),
- białko w diecie zwiększa się do poziomu 20-25% całkowitej energii naszego organizmu,
- warzywa w diecie powinny stanowić ok 750 gram każdego dnia,
- produkty zbożowe wyłącznie z pełnego przemiały – pełnoziarniste (np ryż brązowy, chleb razowy lub graham, płatki owsiane górskie itd),
- ograniczamy sól do max 5g na dobę (1 łyżeczka),
- spożywamy ok 1,5 litra płynów każdego dnia (ilość ta może być jednak większa – w zależności od decyzji dietetyka),
- spożywamy 4-5 posiłków w ciągu dnia, a między posiłkami nie spożywamy żadnych przekąsek,
- posiłki spożywamy o regularnych porach dnia,
- wskazane w diecie są przyprawy takie jak: kminek, majeranek, kolendra, ogórecznik, seler – wpływają na przyśpieszenie metabolizmu.
Wychudzenie
- to patologiczny stan organizmu, kiedy to pacjent ma zbyt niską masę ciała (określamy za pomocą tych samych wzorów co przypadku otyłości – opisanej powyżej),
- wychudzenie jest podyktowane niedoborem energetycznym, niedoborem białka, czy innych składników odżywczych,
- gdy spożywamy zbyt małą ilość pożywienia organizm czerpię energię z rozpadu własnych tkanek,
- wychudzenie może być również przyczyną wielu chorób, jak np nowotwory, przewlekłe choroby zakaźne, zaburzenia hormonalne,
- objawów wychudzenia jest bardzo dużo – poza zbyt małą masą ciała, zanik tkanki tłuszczowej, zanik mięśni, obniżona temperatura ciała, spowolnione reakcje psychiczne, u kobiet zanik miesiączki, u mężczyzn impotencja.
Wychudzenie - ogólne zalecenia dietetyczne
- jak w przypadku wielu chorób, tak i tym przypadku, często niezbędna jest pomoc dietetyka,
- żywienie w wychodzeniu najczęściej (choć nie jest to reguła, a decyzję podejmuje dietetyk prowadzący) rozpoczyna się od diety ubogoenergetycznej papkowato-płynnej,
- stopniowo dieta ta jest modyfikowana do diety bogatoenergetycznej, bogatobiałkowej, z dużą zawartością makro- i mikroelementów,
- istnieją przypadki (na szczęście jednak dość rzadkie), gdzie pacjenci wymagają żywienia pozajelitowego i/lub dojelitowego,
- często w diecie wykorzystuje się Nutridrinki – napoje wysokoenergetyczne, z dużą zawartości składników odżywczych, witamin i minerałów,
- najczęściej dieta ubogoenergetyczna mieści się w przedziale 1200-1500 kcal, a bogatoenergetyczna, do której należy dojść mieści się w przedziale 3000-3500kcal (UWAGA – decyzję w tym względzie pacjent nie podejmuje indywidualnie, a wyłącznie pod kontrolą lekarza i/lub dietetyka prowadzącego),
- znacznie zwiększamy spożycie białka – nawet do 1,5-2 g/kg masy ciała / dzień,
- posiłki powinny być małe objętościowo,
- ilość posiłków w ciągu dnia – nawet do 6-8 (w zależności od wielu czynników współtowarzyszących),
Dna moczanowa
- podagra, skaza moczanowa,
- polega na odkładaniu się kwasu moczowego we krwi,
- często ma podłoże genetyczne, a jej rozwój przypada najczęściej między 30. a 50. rokiem życia,
- do najczęstszych objawów choroby zalicza się pojawianie się co pewien czas napadów (dość gwałtownych) charakteryzujących się m.in. podwyższeniem temperatury ciała, obrzękami stawów, zaciemnieniem skóry, dużą bolesnością stawów,
- częstość napadów – raz na kilka miesięcy lub lat, czas trwania napadu – kilka dni lub tygodni,
- między napadami nie odczuwa się żadnych negatywnych stanów organizmu,
- wystąpieniu napadów sprzyjają:
- dieta bogatopurynowa (z puryn powstaje kwas moczowy),
- stres,
- leki,
- zbyt duży wysiłek fizyczny,
- nieleczona dna moczonowa, na której nie przestrzegamy określonej diety prowadzi z czasem do powikłań ze strony innych narządów, jak nerek, czy układu krążenia.
Dna moczanowa - ogólne zalecenia dietetyczne
- podstawowym celem diety jest ograniczenie stężenia kwasu moczowego we krwi – dieta ubogopurynowa,
- w najbardziej ogólnym ujęciu z diety należy wyeliminować wyciągi z mięsa i kości, baraninę, podroby, sardynki, szproty, śledzie, kawę, herbatę, czekoladę, kakao, produkty strączkowe (jak np soczewica, groch, fasola), szpinak, grzyby,
- nie zaleca się spożywania wędlin, ostrych przypraw, konserw, tłuszczy zwierzęcych,
- zaleca się spożywanie serów, jaj, mleka, owoców, warzyw, ryżu, miodu, dżemów, marmolady,
- posiłki należy spożywać 4-5 razy w ciągu dnia,
- ostatni posiłek powinien być spożyty na 4h przed snem,
- w okresie napadowym stosuje się dietę bezmięsną, płynną, kleikowo-owocową,
- ze względu, że lista dozwolonych i przeciwwskazanych produktów w dnie moczanowej jest bardzo długa, a i sam sposób przygotowania potraw wpływa na zawartość wykorzystanych produktów spożywczych zaleca się kontakt z dietetykiem,
Hiperlipidemie
- hiperlipidemia to sytuacja, w której stężenie cholesterolu i/lub trójglicerydów w surowicy krwi przekracza dopuszczalne normy,
- gdy przekroczony jest poziom cholesterolu mówimy o hipercholesterolemii,
- gdy przekroczony jest poziom trójglicerydów mówimy o triglicerydemii,
- gdy przekroczony jest poziom cholesterolu i trójglicerydów mówimy o hiperlipidemii mieszanej,
- zbyt duże stężenie lipidów w surowicy krwi może prowadzić do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca oraz zawałów.
Hiperlipidemie - OGÓLNE ZALECENIA DIETETYCZNE
- w hiperlipidemiach stosuje się dietę hipolipemiczną, mającą na celu zmniejszyć stężenie lipidów w surowicy krwi,
- podstawą diety jest ograniczenie produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol,
- u osób z nadwagą powinno się wprowadzić dietę hipolipemiczną, ubogoenergetyczną
- w diecie zwiększa się spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z oliwy z oliwek i oleju rzepakowego,
- spożycie cholesterolu w hiperlipidemiach powinno być najczęściej mniejsze od 200 mg na dobę,
- dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy – jego ilość powinna wynosić ok 35g dziennie,
- najczęściej ogranicza się również (w zależności od czynników współtowarzyszących) spożycie cukrów prostych,
Podsumowanie
- w chorobach metabolicznych zaleca się kontakt z dietetykiem w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
- ograniczanie i/lub zażegnanie choroby wiąże się w tych przypadkach ściśle z odpowiednim żywieniem,
- przestrzeganie odpowiedniego planu ma na celu podnieść jakość funkcjonowania organizmu.
- w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
- zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.