Dieta w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek

Przewlekłe kłębuszkowe zapalenie nerek bywa, że jest powikłaniem po niewyleczonym ostrym kłębuszkowym zapalaniu nerek. Jednak o wiele częściej rozwija się samoistnie. Niejednokrotnie początek choroby przebiega w sposób bardzo łagodny, nieraz bezobjawowy przez wiele lat. Proces zapalny zbyt późno rozpoznany prowadzi do rozwoju przewlekłej niewydolności nerek.

Dieta w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek - ogólne zalecenia żywieniowe

  • dieta uzależniona jest od kilku czynników:
    • dobowego bilansu płynów – wielkość spożycia płynów powinno się skonsultować z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem,
    • stężenia mocznika w surowicy krwi,
    • stężenie kreatyniny w surowicy krwi,
  • ograniczamy, a czasami całkowicie eliminujemy sól kuchenną,
  • zmniejszamy spożycie białka – zwykle do poziomu 0,6 – 0,8 g / kg masy ciała / dzień (u osoby dorosłej),
  • białko pochodzenia zwierzęcego do roślinnego powinno być mniej więcej w stosunku 1:1,
  • ograniczamy spożycie mięs, podrobów i ryb,
  • zwiększamy spożycie produktów alkalizujących mocz – czyli przede wszystkim warzyw i owoców,
  • UWAGA !!! Ze względu, że sporo warzyw zawiera duże ilości potasu nie należy z nimi przesadzać. Zakłada się, że górna granica ich spożycia to 500g dziennie, jednak dietetyk powinien na podstawie wyników badań dobrać tą ilość indywidualnie
  • w diecie w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek niezbędne jest zapewnienie odpowiedniej podaży energetycznej – zgodnej z normami dla osoby zdrowej,
  • w diecie powinny dominować węglowodany i łatwostrawne tłuszcze,
  • ilość węglowodanów ciężkostrawnych powinna być również możliwie ograniczona,
  • do najczęstszych potraw w diecie zalicza się risotto, zapiekanki, makarony z warzywami, pierogi z nadzieniem mięsno-warzywnym, pierogi ruskie,

Dieta w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek

  • ze względu na różny stopień obciążenia nerek i ich niewydolności dietę w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek ustala się zawsze indywidualnie,
  • należy uwzględnić podaż białka, płynów, fosforu, sodu i potasu,
  • zaleca się  kontakt z dietetykiem w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
  • ograniczanie i/lub zażegnanie choroby wiąże się w tych przypadkach ściśle z odpowiednim żywieniem,
  • przestrzeganie odpowiedniego planu ma na celu podnieść jakość funkcjonowania organizmu.

  • w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
  • zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.