Dieta w nefropatii cukrzycowej

Dieta w nefropatii cukrzycowej powinna uwzględniać wad aspekty. W pierwszej kolejności – jako chorobę podstawową – cukrzycę; w drugiej zaś – stopień upośledzenia nerek. Im większy stopień niewydolności nerek tym ograniczenia w diecie są większe.

Dotyczą one przede wszystkim białka, sodu, potasu, fosforu oraz płynów

DIETA W NEFROPATII CUKRZYCOWEJ - OGÓLNE ZALECENIA ŻYWIENIOWE

  • sód jest ograniczony, lecz jeśli nie ma obrzęków, nadciśnienia, a ilość moczu usuwanego z organizmu jest w normie (czyli ok 1,5 litra każdego dnia) wtedy możemy dosalać potrawy – jednak nie więcej niż 1/2 łyżeczki w ciągu całego dnia (łącznie do wszystkich posiłków),
  • w przypadku podwyższonych poziomów fosforu i potasu w osoczu należy je w diecie w nefropatii cukrzycowej ograniczyć,
  • białko w diecie jest ograniczone w zależności od stopnia niewydolności nerek:
    • gdy GFR mieści się w przedziale 25-50 ml/min/1,73m2
      • białko 0,6-0,7g /kg należnej masy ciała/dobę (w tym 0,4g pochodzenia zwierzęcego),
      • kalorie – 30-35 kcal / kg należnej masy ciała / dobę,
      • 8-10% całkowitej energii powinno pochodzić z białka,
      • 30-32% całkowitej energii powinno pochodzić z tłuszczy,
      • 60-62% całkowitej energii powinno pochodzić z węglowodanów,
    • gdy GFR mieści się w przedziale 20-25 ml/min/1,73m2,
      • białko 0,4-0,6g / kg należnej masy ciała / dobę (nie więcej niż 0,6g),
      • kalorie – 30-35 kcal / kg należnej masy ciała / dobę,
      • 4% całkowitej energii powinno pochodzić z białka,
      • 30% całkowitej energii powinno pochodzić z tłuszczy,
      • 65% całkowitej energii powinno pochodzić z węglowodanów
  • białko powinno być pełnowartościowe – nabiał, chude mięsa, jaja, ryby,
  • mleko spożywamy w ilościach maksymalnie 2 szklanki dziennie,
  • płyny spożywamy w ilościach równych objętości wydalanego moczu + 500ml na wodę usuwaną wraz z potem, kałem i w trakcie oddychania,
  • eliminujemy z diety w nefropatii cukrzycowej produkty o wysokim indeksie glikemicznym,
  • podstawą diety są węglowodany złożone – pieczywo pełnoziarniste, kasze, makarony z pełnego przemiału,
  • spożywamy minimum 25g błonnika w ciągu doby,
  • ilość owoców w ciagu dnia nie powinna przekroczyć 200-300g,
  • ilość warzyw i owoców w ciągu dnia nie powinna przekroczyć 500g,
  • z tłuszczy ograniczmy do minimum tłuszcze pochodzenia zwierzęcego,
  • w zależności od stosowanych leków zaleca się 3-6 posiłków w ciagu dnia,
  • do słodzenia stosujemy sztuczne substancje słodzące,
  • dieta w nefropatii cukrzycowej powinna być możliwie łatwostrawna (na tyle na ile to możliwe by nie ograniczyć ilości błonnika).

Dieta w nefropatii cukrzycowej

podsumowanie

  • ze względu na różny stopień obciążenia nerek i ich niewydolności dietę w nefropatii cukrzycowej ustala się zawsze indywidualnie,
  • należy uwzględnić podaż białka, płynów, fosforu, sodu i potasu,
  • zaleca się  kontakt z dietetykiem i/lub lekarzem prowadzącym w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
  • ograniczanie i/lub zażegnanie choroby wiąże się w tych przypadkach ściśle z odpowiednim żywieniem,
  • przestrzeganie odpowiedniego planu ma na celu podnieść jakość funkcjonowania organizmu.

  • w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
  • zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.