Czym się warto kierować w wyborze produktów spożywczych

24.03.2018

Na kolejnym ze spotkań z cyklu All-in UJ omawialiśmy sobie czym warto się kierować w wyborze produktów spożywczych. Omówiliśmy sobie między innymi następujące kwestie:

  1. W jaki sposób wybierać wartościowe produkty w sklepach
  2. Znaczenie terminów przydatności do spożycia
  3. Czytanie etykiet produktów
  4. Składniki dodatkowe dodawane do żywności
  5. Zalecenia IARC – Międzynarodowej Agencji Badania Raka
  6. Zalecenia Food Standard Agency
  7. Wybór najatrakcyjniejszych miejsc zakupu produktów spożywczych
  8. Suplementacja – kiedy i dla kogo ?
  9. Przyprawy do żywności
  10. Pełny przemiał – co oznacza i jakie są różnice w finalnych produktach dla naszego organizmu
  11. Rodzaje herbat – plusy i minusy z ich spożywania
  12. Produkty spożywcze a ryzyko zachorowalności na określenie nowotwory
  13. Zestawienia produktów i ich ocena na różnych portalach internetowych
  14. Słodycze i substancje słodzące
  15. Produkty typu „light”
  16. Rodzaje cukrów – biały, brązowy i trzcinowy

Prezentacja ze spotkania jest dostępna tutaj