Prawidłowe żywienie

27.11.2018

Na kolejnym spotkaniu z cyklu All-in-FIT omawialiśmy kilka istotnych kwestii w zakresie wyborów żywieniowych – co jeść i gdzie najlepiej te produkty zakupić. Poruszyliśmy następujące kwestie:

  • produkty 0 kcal – możemy je jeść w większych ilościach niż produkty tradycyjne ?
  • słodycze i substancje słodzące – jakie słodycze najlepiej jest wybierać ?
  • cukier biały, brązowy i trzcinowy – jakie są między nimi różnice ?
  • jajka – ile możemy ich bezpiecznie jeść w tygodniu ?
  • pierwsze śniadanie / pierwszy posiłek – jakie ma znaczenie dla naszego organizmu ?
  • produkty mięsne – jakie rodzaje mięs są najlepsze i czym się sugerować przy ich wyborze ?
  • produkty brązowe – ryż, makaron, chleb – jak wybrać dobry produkt ?
  • ziemniaki – czy są tuczące czy możemy je jeść jako urozmaicenie diety ?
  • tłuszcz – czy trzeba go wyeliminować z diety żeby schudnąć ?
  • ostatni posiłek do godz 18:00 – czy jest to żelazna zasada i nie możemy tego zmienić ?
  • śniadanie białkowo-tłuszczowe – nie łączenie produktów z sobą – czy to ma sens ?
  • diety wysokobiałkowe – czy są bezpieczne dla organizmu ?
  • sól – jaką należy wybierać ?
  • mleko – czy to produkt, który koniecznie należy wykluczyć z diety ?
  • witamina C – czy koniecznie trzeba ją suplementować by podnieść odporność ?
  • tłuszcz do smażenia – jaki należy wybierać ?
  • dlaczego niektóre osoby bardzo mało jedzą a nie chudną ? Jak działa ludzki metabolizm ?
  • termin przydatności do spożycia – jak go właściwie czytać ?
  • miejsce zakupu produktów – jakie wybierać ?
  • suplementy – kto i co powinien spożywać ?

Prezentacja ze spotkania dostępna do pobrania