Produkty spożywcze zwiększające ryzyko nowotworów

22.10.2016

Do produktów spożywczych, których regularne spożywanie zwiększa ryzyko nowotworów złośliwych zalicza się przede wszystkim:

  • Rak jelita grubego (okrężnicy, odbytnicy)
    • mięso czerwone (wołowina, wieprzowina, baranina) i przetworzone (poddawane wędzeniu, konserwowaniu, soleniu lub zawierające dodatek konserwantów)
  • Rak żołądka
    • nadmiar soli w diecie
  • Rak prostaty
    • nadmierne spożycie wapnia z dietą (nieprawidłowo zbilansowana dieta osób intensywnie uprawiających sport)
  • Rak wątroby
    • żywność zawierająca aflatoksyny (spleśniałe ziarna zbóż, orzechy i nasiona roślin strączkowych)
  • Rak jamy ustnej, gardła, krtani , przełyku, wątroby, jelita grubego (okrężnicy, odbytnicy), piersi
    • alkohol
  • Rak przełyku (szczególnie u osób palących tytoń)
    • herbata yerba mate (parzona w tradycyjny sposób)
  • Rak płuc (u osób palących tytoń)
    • beta-karoten stosowany w suplementach diety

Opracowanie na podstawie Instytutu Żywności i Żywienia – Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów i ich rodzin