GREJPFRUTY – WARTO JE JEŚĆ ?

14.10.2016

Grejpfruty tak jak i wiele produktów spożywczych mają swoje plusy, jak i minusy. Zaczniemy zatem od ich dietetycznych plusów. Jedna mała sztuka dostarcza:

  • ok 89% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
  • ok 16% dziennego zapotrzebowania na miedź
  • ok 12% dziennego zapotrzebowania na potas
  • ok 6% dziennego zapotrzebowania na magnez, witaminę B1, E i kwas foliowy
  • zawiera 3,8g błonnika co stanowi ponad 15% wystarczającego jego spożycia w ciągu dnia

  • Grejpfruty mają korzystny wpływ na serce – obniżają ciśnienie tętnicze oraz ilość LDL.
  • Mają udowodnione działanie antymiażdżycowe
  • Zawierają silne przeciwutleniacze obniżające ryzyko nowotworów i przedłużające młodość
  • Przyśpieszają przemianę materii
  • Mają wpływ na oczyszczanie organizmu
  • Mają niski indeks glikemiczny
  • Zawarte w nich pektyny obniżają dodatkowo poziom glukozy we krwi

Minusów jest niewiele aczkolwiek należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy – grejpfruty zawierają mnóstwo związków wchodzących w interakcje z lekami (wpływają na ich działanie – w niektórych przypadkach podnoszą ich działanie, w innych – spowalniają i/lub osłabiają ich działanie). Nie wolno ich zatem spożywać w czasie przyjmowania leków. Jaki zachować odstęp? Istnieją różne badania w tym względzie – niektórzy badacze twierdzą, że wystarczy zachować 4h przerwy przed i po spożyciu leków. Inni z kolei wydłużają ten czas do 12h (przed i po spożyciu leków). Wartości te podlegają ciągłym zmianom zatem w okresie przyjmowania leków bezpieczniej byłoby je odstawić z diety.