All In FIT / Spotkania z dietą – spotkanie 5

08.12.2016

Kolejne spotkanie z cyklu All In UJ już za nami. Tym razem już pod nowym hasłem – All In FIT. W ostatni czwartek omawialiśmy najczęstsze mity żywieniowe, w tym między innymi:

  • produkty 0 kcal – szkodzą czy pomagają ?
  • sztuczne substancje słodzące – czy możemy je spożywać ?
  • produkty light – powinniśmy je wybierać ?
  • który cukier jest lepszy – biały, brązowy czy trzcinowy ?
  • czy miód jest dobrym zamiennikiem cukru ?
  • „dieta” to chwilowy sposób jedzenia by schudnąć ?
  • jaja – powinniśmy je jeść ? A jeżeli tak to ile ?
  • pomijanie śniadań i kolacji jako sposób na redukcję masy ciała ?
  • produkty brązowe (ryże, pieczywo, makarony) – czy zawsze są lepsze od białych ?
  • podczas redukcji masy ciała trzeba być głodnym ?
  • robiąc masę możemy jeść dowolne produkty ?
  • ziemniaki są tuczące ?
  • by schudnąć trzeba wyeliminować z diety tłuszcze ?
  • ostatni posiłek musi być do godziny 18 ?
  • dieta IIFYM – czy jest korzystna ?
  • nie ważne co jesz, byleby nie przekraczać wyznaczonej ilości kcal ?
  • czy lampka wina wspiera odchudzanie ?
  • śniadanie białkowo-tłuszczowe czy węglowodanowe ?
  • najlepiej jeść samo (lub głównie) białko ?
  • weganizm a niedobór białka w diecie – czy jest to realne ?
  • dietę wegetariańską mogą stosować tylko osoby zdrowe ?
  • sól morska jako zdrowsza od kuchennej ?
  • mleko – „cichy zabójca” – pić, czy nie pić ?
  • apetyt na coś to wskaźnik niedoborów żywieniowych ?
  • cytryna ma najwięcej witaminy C z wszystkich produktów ?
  • jeśli smażyć to na czym ?
  • czy olej kokosowy jest taki niezwykły ?

fot. Kamila Szymoniak